Määne talo, sääne taar, tõõnõ talo, tõõnõ taar.

Väiko Maar'apäiv

21.09.2021 12:00

Laossina küläh

 Laossina külapüha ehk Väike-Maarjapäev (vana kalendri järgi) on viimaseid vabaõhu traditsioonilisi seto kirmaseid enne jaheda ja pimeda sügise saabumist.
Kuna Laossinal asub ka üks kahest Setomaa külasurnuaaiast, siis on külapüha ka kalmistupüha, kus leiavad aset kõik traditsiooniliselt Setomaal sellega seoses kulgevad rituaalid - tsässonateenistus, hingepalved haudadel, sugulaste kokkusaamised ja söömine.
Seejärel kulgeb edasi isekorralduv pidu külaplatsil, kus lauldakse spontanselt kujuneva kava järgi seto leelot, pillimeeste eestvõttel tantsitakse, süüakse üheskoos, suheldakse ja tuntakse koosolemisest rõõmu.
KES VÕIB KÜLAPÜHALE TULLA?
Kõik, kellel on soov saada koos Laossina külarahvaga osa selle hooaja viimasest mõnusast vabaõhu olengust, huvi seto kultuuri vastu ja valmisolek tulles panustada oma rõõmsa meele, laulu, pillimängu või tantsuga. Rahalisi kohustusi pole ning laud katab end põhimõttel, et igaüks toob miskit põnevat enda salvest kaasa, mida on hea sellisel sündmusel tarbida. Tavaliselt pannakse potis lõkkele podisema ka mõni soe eksootiline roog.