Ku võlgu anna-ai, sis olt üts kõrd halv, a ku annat, sis olt ütesä kõrd.

Leib

1 suurem päts

juuretis
0,5 kl suhkrut
3 tl soola
15 g pärmi
rukkijahu
nisukliisid

Lisa juuretisele 0,5 1 toasooja vett, pisut rukkijahu, et moodustuks körditaoline segu. Lase kaane all 1-3 ööpäeva seista. Mida kauem seisab, seda hapukam leib tuleb. Kui juur on käärinud, lisa umbes 15 g pärmi, 0,5 klaasi suhkrut, 3 tl soola ja rukkijahu, soovi korral ka nisukliisid. Juure hulka sõtku nii palju rukkijahu, et tainas saaks sitke ja kõva. Taigen on valmis, kui see enam käte külge ei kleepu. Jäta peotäis tainast järgmise leivateo juuretiseks. Soovi korral lisa leivataignale veel köömneid, seemneid, rosinaid vm. Lase 5-6 tundi kerkida. Hästi kerkinud taigen on mahult kahekordne ja kohev. Vormi pannile või küpsetusvormi märgade kätega päts ja lase veel 30 minutit kerkida. Küpseta 15 minutit 230º C juures, et leivale tekiks ilus pruun koor, edasi 200º C juures 20-30 minutit. Leiva valmimisest annab märku toas leviv leivalõhn.
Pärast küpsetamist kata leib märja rätikuga.
Juuretis on eelmisest leivateost jäetud hapnenud taigen, mille abil pannakse järgmisel leivateol juur hapnema ja kerkima. Juuretist saab, kui panna rukkijahu sooja vette kaane alla käärima, lisada võib ka mõned leivaviilud. Juuretis säilib nädala külmkapis, pikemalt säilib sügavkülmikus.