Vasikõga jovva ai võiki joosta.

Majandusõpetus Setomaa koolides 2016/2017 õppeaastal

2007. aastast alates korraldab SL (SVL) Setomaa arengu programmi toetusel majandusõpet ja õpilasfirmade tegevust kõigis Setomaa valdade koolides. Projektijuhina on tegutsenud Ingrit Kala.

2016.-2017. õppeaastal oli projekti kaasatud 17 õpetajat, neist kolm olid uued. Neljas koolis toimusid õppeaasta jooksul tunnid ja ringitunnid. Õpilasfirmadega tegeleti pärast tunde individuaalselt. Kokku projektis toodi välja 1184 tundi tööd.

Viidi läbi õppereise: Meremäe õpilaste reis Pärnusse, Misso õpilaste reisid Ähijärvele, Vastseliina, Võru muuseumi, Võru karjäärinõustajaga kohtuma, Värska õpilaste reis Tindioru turismitallu, Mikitamäe õpilaste reis Oiu sadamasse.

Toimus ettevõtluslaager pealkirjaga ,,Kohalik toit ja toiduampsud“. Laagri raames külastati erinevaid toitlustusettevõtteid (Tsiistre Teemaja, Taarka Tarõ, Iti Leeväküük). Tutvuti ettevõtte käivitamise ja arenemise edulooga, toimusid toidu valmistamise õpitoad. Laagris mõeldi välja lugusid oma firmale, töötati logode väljatöötamise kallal, mõeldi välja oma tooteid ja valmistati neid. Kujundati hinda ja valmistati pakendid. Toimus müügikoolitus ja praktiline õppus.

Projekti raames toimus õpetajate inspiratsioonireis-koolitus. Ühel päeval külastati erinevaid põnevaid inspiratsiooni pakkuvaid ettevõtmisi ja inimesi: Ideeait, Põlva riigigümnaasium, Uhti mõis Väimela Tsenterit. Teisel päeval ,,mängiti,, ideedega ja otsiti lahendusi majandusõppele uue hoo andmiseks.

Projekti vahenditega soetati ka seadmeid ja vahendeid. Mikitamäe kool sai sülearvuti, mida kasutatakse majandusõpetuse tundides aktiivõppe ja loomingulisust esiletoovate õppemeetodite kasutamisel. Värska Gümnaasiumi mini- ja õpilasfirmade tegevus on enamasti toetunud traditsioonilisele käsitööle, kuid tänapäeval peab teadvustama ka tööviljakust. Üks võimalusi on tänapäevaste tehnoloogiate kasutamine, mille õpetamiseks soetati 3D printer ning tikkimismasin. Majandusõpetuse klassi sisustamiseks oli vajalik sülearvuti ja ekraani soetamine. Majandusõppe praktilisema poole arendamiseks soetas Meremäe kool õpilasfirma tegevuseks mahlatootmise seadmed (purustaja, pressid ja generaator) ja puidutöötlemise seadmed (höövel-paksusmasin, tolmuimur). Kogu projekti läbivad teemad olid töötervishoid ja tervislik toitumine koos liikumisega. Selle info kaasaaegselt lasteni viimist toetab soetatud METABO aktiivsusmonitor. Misso õpilased osutasid reklaamiteenust kohalikele ettevõtetele, mille jaoks oli hädavajalik videokaamera soetamine, et teha kohalikest ettevõtetest reklaamklippe.

Osaleti seitsmel suuremal laadal: III rahvusvaheline ÕF laat Värskas, Pärnu ÕF laat, Tartu ÕF laat, Tallinna ÕF laat Kristiines, Seto Folk, Seto Kuningriik, Lüübnitsa laat. Lisaks olid õpilasfirmad kohalikel kooli ja valla jõululaatadel ja kevadlaatadel.

Projekti toetas Setomaa arengu programm.