Paremb hüä härä kõtuh kui tühä kõlguse nulgah.

Setomaa ettevõtjate õppereis Ape piirkonda, 26.-27.09.2014

Külastati Zigurd Safranovitši eramuuseumi „Faasanid“, kus on eksponeeritud eri aegadest pärit esemeid. “LR Lauksaimnieku apvienība” pakkus võimalust tutvuda punahirvede kasvatusega.

Zvartava loss andis ülevaate oma teenustest - tähtpäevade, seminaride, konverentside korraldamine; aktiivse puhkuse võimalused eri sihtrühmadele.
“Very Berry” Ltd. näitas Setomaa ettevõtjatele marjatöötlemise tsehhi ning jõhvika- ja mustikakasvatust. „Zemesziediņi” talu tutvustas vaarika- ja maasikakasvatust.

Līvu külas asuv 2012. aasta Läti kauneim talu tutvustas lihaveiste ja lambakasvatust.

Võimalus oli tutvuda Grube hüdroelektrijaamaga ning forellikasvatusega «Kraces». Talu „Stradini“ näitas külalistele Romanovi tõugu lammaste kasvatust ning betoonist piirete ja kaevurakete valmistamist ja turustamist.

Apes asuvas tööstuspargis „Druvas” kohtuti erinevate ettevõtjatega: värvimis- ja metallitöid teostav “TTR company” Ltd, puittooteid valmistavad “WOOD LV” Ltd ja “Vaidavas krasti” Ltd, graniidist tänavakive valmistav ОÜ «GRANITEX».

Mitmel pool oli võimalus degusteerida kohalikke traditsioonilisi toite ja jooke.

Esimese päeva õhtul tomus külalistemajas «Melderi» ühisseminar, kus tutvustati Ape piirkonna kultuuri ja ettevõtlust ning arutati koostöövõimalusi.

Õppesõit toimus projekti „Heritage Business“ raames, mida toetab territoriaalse koostöö programm Est-Lat-Rus ning Setomaa arengu programm.